E-mail: admin@tro.dk
Dato for offentliggørelse
01 Dec 2013 23:59
Forfatter
Simon Griis

DEN ÆLDSTE BIBELTEKST, som nogensinde er fundet - en præstelig velsignelse indgraveret for 2600 år siden på 2 sølvamuletter overgår tusinder af kulturgenstande, som er fundet i en hule i Jerusalem, der kan dateres til tiden fra det første tempel op igennem dem romerske periode. Denne bibeltekst er 1500 år ældre end de tidligste bibelvers, der nogensinde er fundet, og mere end 400 år ældre end de hidtil ældst kendte hebraiske bibelinskriptioner, Dødehavsrullerne. 

Den ældst bevarede hebraiske bibeltekst efter Dødehavsrullerne er et dokument skrevet i Ægypten i år 929 e. Kr. - nu opbevaret på et museum i Leningrad. Det er første gang, at de fire bogstaver JHVH, betegnelsen for Israels Gud, er fundet på en tidlig inskription i Jerusalem. Det er også første gang, at en genstand af denne type fra perioden omkring det første tempel er fundet i arkæologiske udgravninger nogen steder. 

Disse arkæologiske fund, som kan ses på en særlig udstilling på Israel Museet i Jerusalem, er fundet i udgravninger langs den gamle vej fra kong Davids fødested, Betlehem til hans by: Davids by i Jerusalem. Stedet ligger på en sten ,et bakke over Hinnomdalen, nær ved og under den nutidige St. Andrew kirke, den skotske kirke, det britiske konsulat og Khan klubben og teatret. Den romerske general Pompejus byggede en lejr i dette område, da han angreb Jerusalem i år 63 f. Kr., og 133 år senere byggede hans åndelige efterfølger Titus en belejringsmur nær selvsamme bakke. 

Nyt lys  

Den præstelige velsignelse (Birkat Kohanim) blev indgraveret i det 7. århundrede f. Kr. på amuletter af 99% rent sølv. De blev fundet på et sted, som Bibelen refererer til som stedet, hvor de onde blev pint efter døden.  "Heldigvis undgik en af hulerne på dette sted gravrøvernes grådige hænder og blev fundet intakt," siger Michal Dayagi-Mendele, udstillingens museumsinspektør. Den indeholdt hundreder af offergaver, deriblandt den afdødes personlige ejendele, lervarer og glaskar, våben spændende indskriftsmateriale og stort udvalg af guld- og sølvsmyk ker, som alt sammen giver et billede af en rig Jerusalem- families livsstil. Fundene, som bekræfter den fortsatte brug af huler til begravelse i den babylonske og persiske periode, kaster nyt lys over livet i Jerusalem efter byens ødelæggelse og det meste af befolk- ningen måtte rejse til Babylons landflygtighed,» fortæller Michal- Dayagi-Mendele. (Israel) 

TAL til Aron og hans sønner og sig: Når I velsigner israeliterne, skal I sige til dem: Herren velsigne dig og bevare dig, Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig, Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred! Således skal de lægge mit navn på israeliterne, og jeg vil velsigne dem.  4. Mos. 6,23-27

"dagens by 20-maj-25", en ny by at bede for hver dag. I dag har vi valgt:
Nykøbing Falster

Nykøbing Falsters Segl.jpgNykøbing Falster er en gammel købstad og den største by på Falster med 16.446 indbyggere, inkl. satellitbyer 22.159. Byen er via Frederik d. 9's Bro knyttet sammen med Sundby på Lollandssiden samt Tingsted på Falster og landsbyen Nagelsti på Lolland.

Nykøbing Falster blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet i forbindelse med etableringen af det slot, som senere kom til at hedde Nykøbing Slot. Slottet lå på det smalleste sted ved Guldborgsund og skulle beskytte området modvendiske sørøvere. Efterhånden voksede en by frem omkring slottet.

Byen fik handelslignende rettigheder af Valdemar Sejr (1170-1241), men blev først egentlig købstad i 1560. I 1253 angreb tropper fra hansestaden Lübeck, og borgen blev indtaget og byen nedbrændt. Slottet fungerede herefter som enkesæde for Margrete Sambiria med tilnavnet Margrethe Sprænghest. Efter at adelsmanden Marsk Stig havde myrdet Erik Klipping og var gjort fredløs og landflygtig, vendte han tilbage med en hær for at angribe danske havnebyer, heriblandt Nykøbing Falster. Understøttet af norske soldater brændte han i 1287 Nykøbing Slot ned. Slottet blev dog efterfølgende genopbygget og indtaget af Christoffer 2. i 1329, og efter dennes død i 1332 pantsattes det en række år, hvorefter Valdemar Atterdag indløste det i 1365 og sluttede fred med Hansestæderne.

Efter at Erik af Pommern havde stiftet et gråbrødrekloster ved Sankt Nicolai Kapel i 1419, blev der opført et helligåndshus i byen i omkring 1440, og denne bygning tjente som hjemsted og hospital for mange syge og fattige i Nykøbing. Gråbrødrene holdt i 1482 kapitel her. I 1486 skænkede kong Hans nabobyens kirke, Idestrup Kirke, til hospitalet mod, at han selv og kongehuset skulle have jus patronatus til helligåndskapellet fremover, hvilket blev opfyldt. Den gotiske kirke, Klosterkirken, blev opført ved århundredskiftet og var en del af franciskanerklosteret indtil 1532, hvor den blev sognekirke. I 1507 sluttede kong Hans endnu engang fred med Hansestæderne, men to år senere var freden slut.

Hvis du har hjerte for at bede sammen med os for denne by, står vi flere sammen!
Alt, hvad Gud er, og alt, hvad Gud har, står til vores rådighed, når vi beder. Bøn kan nemlig udrette alt, hvad Gud kan, og siden alt er muligt for Gud, vil alt også være muligt for vores bønner.
R. A. Torrey